dissabte, 1 de març del 2014

Contes Breus Part 2

18. Copyright
Copyright
Algú m’ha fet a mi i he estat venut. Mai no he pogut saber qui ha cobrat els drets ni si he estat un bon o un mal negoci.
Es tracta d’una reflexió sobre la vida humana. La fugacitat de la vida i topics per l’estil.  Crec que es tracta també d’una reflexió sobre l’origen de la vida i la finalitat de la raça humana o de l’ Home,  individualment.
19. Ganes de Buscar-se-la
Ganes de Buscar-se-la
Es tracta d’una perversa invitació a la prudència. Personalment el trobo una mica fort, ja que és un tema molt dur tractat amb molta naturalitat i de manera molt freda en aquest conte.
20. Costums d'altres terres
Costums d’altres terres
Els indis alosa són lletjos sense excepció, però molt amistosos i summament hospitalaris. Així que et reben a casa, t’ofereixen la dona a tot drap i ells mateixos et paren el jaç. Això sí: si la dona no t’agrada i la rebutges, et degollen al siti amb una pedra foguera sense esmolar.
També es tracta d’una perversa invitació a la prudència segons l’explicació,  tracta d’una tribu d’indis amb unes tradicions un poc peculiars, però quan no responen a les seves ofertes s’empipen molt.
21. No se sap mai
No se sap mai
De les quatre rodes del cotxe, n’hi havia una que girava al revés. Però era la bona, perquè provava d’allunyar-se d’una corba que ens va desmanegar a tots.
El destí es inevitable, amb la forta incertesa de creure que el que seria un mal acaba sent un bé. La roda del cotxe que en un principi era la tarada acaba sent la que realment estava en la certesa.
22. La fi del cap
La fi del cap
De fet, entre el meu cap i el meu cos havia existit un divorci des del principi. El cos denotava una vocació per a conservar la petitesa i especular-hi, fent que tots els moviments tendissin amb una mena d’avidesa cap a l’arrauliment. El cap, no. El cap era gros, audaç, i pensava coses realment engrescadores.
Un dia, trobant-me al llit amb una estimada meva, vaig sentir que el cap emmalaltia seriosament, mentre el cos mantenia l’equilibri, repartint la salut amb normalitat per tots els llocs que estaven sota la seva vigilància.
—Amiga —vaig dir—, em sembla que el cap se’m morirà.
Ella es va esverar tant que vaig sentir, imperiosa, la necessitat de tranquil·litzar-la.
—Mira: no passarà res. Enterrarem el cap dins un barret, i veuràs com la placidesa del món es mantindrà plana, quieta com és del nostre gust. Cap país no alterarà la seva hora oficial, ni cap invasió no serà detinguda. Demà, milers d’ombrel·les s’acararan al poder del sol i cada u podrà dir-hi la seva.
Es va adormir sota la protecció dels meus braços, segura que tot aniria tal com jo li explicava.
El cap era agosarat, el cos no, el cos feia coses que tendien a l’arrauliment. Quan  mor el cap, el món no s’altera. En la meva opinió crec que el cos ens fa fer  coses tímides i poc agosarades, sense l’empenta del cap. No canviaria mai el curs de la història de cap manera.
23. De quan les bèsties parlaven
De quan les bèsties parlaven
«Hi ha una tendència excessiva a afalagar les femelles. S’ha parlat molt de la gallina, i gens de mi, que sóc el gall dels ous d’or.»
Sembla una crítica als moviments del feminisme en excés.  Es parla molt d ela gallina ja que posa l’ou però no del gall que es qui fecunda.
24. Pels volts del paller
Pels volts del paller
Buscava en el comerç un bon forat per a la meva agulla, però al final va resultar que només se’l podia fer ella mateixa. Per la por d’espuntar-la, la vaig deixar nua tal com havia vingut al món.
Per la por d’arriscar-se a utilitzar una capacitat o habilitat, podem arribar a desaprofitar-la tota la vida.
L’agulla simbolitza aquesta habilitat, per por  que fracassés la deixa totalment nua que es com sap que es mante sana i estàlvia.
25. Història castrense
Història castrense
Si els hagués manat de saltar per la finestra, ho haurien fet gairebé amb alegria, perquè hi confiaven cegament.
Fins que un dia els ordenà que saltessin per la finestra, i aleshores desertaren tots, perquè un home que disposa coses així no és de fiar.
Il·lustració sobre límits de la lleialtat i l’amistat que és millor no posar a prova.
26. Confessió:
Confessió:
Necessitat de conformar-se. Qui tot ho vol tot s’ho perd. Relata l’egoisme de l’home.


dilluns, 17 de febrer del 2014

Contes breus de Pere Calders

Pere Calders: Trajectòria literària

La trajectòria literària de Calders va començar amb un llibre anomenat El primer Arlequí i el van seguir d’altres obres com Cròniques de la veritat oculta feta  el 1955 que són un conjunt de narracions, una altra novel·la va ser “L’ombra a l’atzavara”  el 1964 i Ronda naval sota la boira   el 1966.
Altres obres de Calders: Gaeli i l’home Déu, Demà a les tres de la matinada, Aquí descansa Nevares, Gent de l’alta vall, Tots els contes, Unitats de xoc, Invasió subtil i altres contes.
En aquest blog volem mostrar com escrivia Calders i per això a continuació adjuntarem un recull de contes breus que trobem dintre del llibre Invasió subtil i altres contes que va escriure Calders i juntament amb ells hi haurà un comentari de cadascun.

Comentari dels contes breus
1.    Venim de la pols
Venim de la pols: Van excavar davant de casa seva. No volien dir-li si feien una piscina o la base d’una glorieta. «Es tracta d’una sorpresa» responien a cada pregunta d’ell. I ho fou perquè, quan van completar les mides, li donaren allò que se’n diu cristiana sepultura.

Opinió: Aquest conte ens mostra un destí inevitable. Trobem que el personatge creu que li faran una piscina o una glorieta i en canvi li estan fent la seva tomba. És com si el volguessin matar i així fer-li la seva tomba.

2.    Discreció
Discreció: Van convidar-lo a pensar i digué que no volia donar molèsties, que ja pensaria a casa.

Opinió: Aquest conte ens parla d’un home que el conviden a anar a algun lloc, però l’home els  contesta que si volen quedar  només  per pensar, que ell a casa ho farà millor.

3.    Falsa modèstia
Falsa modèstia: Afirmava que ell era molt senzill, sense reparar que tenia la complicació de tothom, amb una anatomia interna composta de moltes i molt meravelloses peces.

Opinió:  Aquest conte breu ens parla d’un home que ell mentalment era molt senzill, però internament estava compost per moltes peces que són els òrgans.  Mentalment era una persona normal i sense cap complicació, però internament és espectacular . És com un elogi  als òrgans i les seves funcions que fa que una persona estigui viva.



4.    El fill de Venus
El fill de Venus: Es pot declarar un incendi, una guerra o el contingut d’una maleta, però
no un amor. A propòsit de l’amor, totes les declaracions són indiscretes, fins i tot aquesta.
Opinió:  Aquest conte breu compara la declaració d’una guerra o d’un incendi amb la declaració d’amor que està fent  a una dona. Fa servir mots que serveixen per declarar alguna cosa a la duana i acaba declarant-se a la persona que estima.

5.    Per a un demà millor
Per a un demà millor. (Drama en menys d’un acte): L’escena representa: A l’esquerra, una posta de sol. A la dreta, un cap de setmana. En alçar-se el teló, l’únic personatge de l’obra (jove de bona presència) s’avança amb el propòsit de recitar un estremidor monòleg de protesta. Però es desploma el teló a causa d’una avaria mecànica i l’esclafa. Llestos.
FI (Els dimarts no hi ha funció, per descans de la Companyia.)

Opinió: Aquest conte és un drama absurd, és una peça teatral en què  l’actor representa una posta de sol que anuncia el final del dia i això vol dir que comença el cap de setmana que és la possibilitat de lleure i l’obra acaba  que a l’actor li cau el teló a sobre i l’esclafa i el seu destí és frustrat perquè mor en escena, tot just començar l’obra.

6.    El mirall de l’ànima
El mirall de l’ànima: No ens havíem vist mai, enlloc, en cap ocasió, però s’assemblava tant a un veí meu que em va saludar cordialment: ell també s’havia confós.

Opinió: És una escena quotidiana pel fet que això li pot passar a tothom, confondre un veí amb  una altra persona. El fet que és graciós és perquè a l’home que ha confós pel veí també es confon i també es deuria pensar que és un veí seu, és un fet que li pot passar a qualsevol persona.  Expressions exagerades de fets quotidians.

7.    A Tornajornals
A tornajornals: Un dels grans enamorats que registra la Història (encara que de moment no ho sembli), fou Lluís XVI, que va perdre el cap per Maria Antonieta. I tingué la sort, enmig de la desgràcia, d’ésser correspost en la mateixa mesura per la seva estimada.

Opinió: Hi apareix l’egoisme i el cinisme. Moren els dos enamorats guillotinats.  Fa una comparació pel fet que els dos s’estimaven i diu que va perdre el cap per ella però també passa en realitat perquè el perd guillotinat igual que  la seva estimada.

8.    Carta al jutge
Carta al jutge. Distingit senyor: Porto fins a les darreres conseqüències el precepte d’estimar el proïsme com a mi mateix i ara, quan he decidit suïcidar-me degut a males transaccions i a desenganys amorosos, acabo de matar un veí del mateix replà, segon pis tercera porta, amb perdigonada d’escopeta de dos canons disparats alhora. Gràcies a aquesta fidelíssima interpretació del meu afecte als nostres semblants, ningú no em podrà engaltar que ja m’ho diran de misses...

Opinió: En aquest conte hi apareix l’egoisme i el cinisme. Aquest conte es contradiu perquè una persona que estima el proïsme és una persona que estima els altres i es contradiu pel fet que acaba matant  un home a perdigonades. Aquest home el va matar abans que es suïcides degut a desenganys amorosos. Aleshores insinua que estima els altres però desprès els mata i es torna a contradir i finalment acaba dient que no cal que ningú li digui què ha de fer i què ha fet bé o malament perquè a misses ja li ho diran.

9.    Un amic del poble
Un amic del poble:  Des del fons de les catacumbes, el revolucionari de tota la vida buscava fórmules que servissin per a gravar en pedra, apte per al discurs i per a contrarestar altres arengues. Va trobar-ne una viva de cantells, després de donar-hi moltes voltes. Va alçar-se endut per la inspiració i cridà: El rei ha nascut! Mori el rei!

Opinió:  Jo penso que aquest conte breu ens parla de la gent indecisa o que no sap a quin bàndol posar-se pel fet que al final diu que està content que neixi el rei, per tan es monàrquic i després seguidament diu que mori el rei i això és d’antimonarquia, aleshores et fa pensar que és un revolucionari que vol acabar amb la monarquia i imposar la democràcia. Es vol reivindicar el seu pensament i el seu pensament polític.

10. Nota biogràfica
Nota biogràfica: Em dic Pere i dos cognoms més. Vaig néixer abans d’ahir i ja som demà passat. Ara només penso com passaré el cap de setmana.
Opinió: Aquest petit conte, al principi, em va recordar la presentació d’un llibre, però desprès em vaig adonar que en realitat era una reflexió sobre la brevetat de la vida (tempus fugit)

11. Qüestions de tràmit
Qüestions de tràmit: Van dir al reu que tenia el dret d’una última voluntat, però ell respongué que passava, perquè no s’entendrien pas.
Opinió: Em va fer una mica de gràcia la situació i  imaginar-me la cara de qui li diu al reu que té una última voluntat. Sorprèn, sobretot, la seva brevetat i la negativa del reu.




12. Balanç
Balanç: Tot just quan estava a punt d’abastar la galleda, va fallar-li una cama i caigué al pou. Mentre queia, va passar-li allò tan conegut de veure d’un cop d’ull tota la seva vida. I la va trobar llisa, igual i monòtona (dit sigui entre nosaltres), de manera que s’empassà l’aigua d’ofegar-se amb una exemplar resignació.
Opinió: Aquest conte ens fa pensar si de veritat ens agrada la nostra vida, i si la resposta és que no potser seria millor canviar alguna cosa per ser feliços i que ens agradi viure ja que sinó, no hi ha raons per viure.

13. Passos comptats
Passos comptats: Des del revolt, vaig preguntar on començava aquell camí, i uns caçadors m’explicaren que just on es retallava la silueta del salze damunt l’horitzó. Vaig caminar fins a escorxar-me els peus i, en arribar al salze, un home clavat a terra em digué que allò no era cap començament, sinó un dels finals. En descobrir la meva mirada d’estupor —i qui sap si d’espant—, l’home clavat a terra em recomanà que no fes escarafalls i que em busqués un sot arrecerat i a mida abans no es pongués el sol. «Després —afegí— tot són presses.»
Opinió: Per mi aquest conte no té gaire sentit segurament pel fet  que tingui un to Kafkià en el qual els personatges de la història et sorprenen amb unes paraules poc corrents, fent una petita reflexió sobre la vida humana.

14. Obcecació
Obcecació: Entre anar al cel o quedar-se a casa, va preferir això darrer, a desgrat del poder de la propaganda contrària, i del fet que a casa seva hi havia goteres i moltes i molt variades privacions.
Opinió: Ens mostra una realitat que no és certa. Segons aquest conte pots decidir entre anar al cel o quedar-te a casa tan tranquil, fent que el personatge ens mostri un escepticisme davant les promeses de la religió sobre la mort. Aquest conte breu té paral·lelisme amb Zero a Malthus, conte del llibre en el qual mostra un home que es nega a morir.

15. Lligant caps
Lligant caps: La present és una d’aquelles històries que comencen en un cafè i no se sap com acaben. Al taulell, o al voltant d’una taula, un client explica als amics:
—Es diu que els ulls són un dispositiu per veure com és allò que ens volta i com són els altres. ¿Però i per mirar a dins d’un mateix? En aquest sentit, com cecs. ¿O bé passa que tot el que veiem a fora és, en realitat, el que portem a dins? Aleshores, no ens hauria d’estranyar que hi hagin tantes desgràcies. D’una manera o altra (i tirant llarg!) només veiem la meitat del que hi ha, o sigui que dos ulls o són massa o són poc, però mai la mida justa. És un motiu poderós per a afirmar que no és que la naturalesa sigui sàvia, sinó que sap una colla de coses de memòria i les repeteix com un lloro.
Opinió: Ens diu que l’interior de les persones és poc agradable i que la naturalesa ens dóna instruments ineficaços, ja que la realitat no és només allò que podem veure. És un manifest sobre la incapacitat dels sentits per abastar tot allò que és real.

16. L’exprés
L’exprés: Ningú no solia dir-li a quina hora passaria el tren. El veien tan carregat de maletes, que els feia pena explicar-li que allí no hi havien hagut mai ni vies ni estació.
Opinió: És una situació divertida depenent de qui la visqui, si ets qui espera el tren no massa. Però si hi ha una home a la porta de casa teva i et pregunta pel tren segurament riuràs. Sembla una expressió exagerada de fets que ens podrien passar dia a dia, quotidians.

17. Vent gris
Vent gris: La bruixa el va maleir de lluny i només el tocà de passada. Però fou una passada forta, ja que a partir d’aleshores va arrossegar la meitat d’ell mateix com si arrossegués una ala.

Opinió: Història en la qual ens avisa de la possible conseqüència d’alguns actes quotidians, dient-nos que només un petit acte ens pot afectar per tota la vida i que evitem les bruixes, són dolentes. 

diumenge, 16 de febrer del 2014

L'exili de Pere Calders

http://www.iec.cat/perecalders/ en aquesta direcció web es pot trobar informació addicional sobre la vida i obra de Pere Calders, tot i que en aquest blog desenvoluparem especialment el seu exili a Mèxic.

L’exili de Pere Calders.
L’any 1936 comença la guerra civil, moment en el qual Pere Calders decideix allistar-se per defensar els republicans a la guerra civil Espanyola. Durant aquest temps va escriure un obra titulada Unitats de xoc. Mentre dura la guerra “catalanitza” el seu cognom de Caldés a Calders.
El 1936, quan acaba la guerra, Pere Calders i Avel·lí Artís Gener, un amic seu, se’n van a França per evitar el règim Franquista; els acompanya Rosa Artís, la germana d’Avel·lí Artís, de la qual s’enamora  Calders quan romanen a França. Pere Calders no sap què fer, però finalment fuig a Mèxic amb el seu amic i la seva nova parella, deixant enrere  la seva dona i el seu fill, creant el principi del final de la seva primera relació.
Pere Calders es separa de la seva primera dona i es casa amb Rosa estant a Mèxic, on es passa els següents 23 anys, temps en el qual va tenir dues filles i un fill, tot i que no va perdre el contacte amb el seu fill Joan establert a Barcelona.
En aquest temps que va estar a Mèxic, la seva filosofia era ser feliç i, segons les seves filles, era un home divertit i esbojarrat, actitud confirmada per les pel·lícules i les fotografies a les quals tenim accés gràcies a la seva passió heretada del seu pare.
En el seu exili treballava de publicista per guanyar-se la vida. Les seves filles el “descobreixen” tard com a escriptor i els sembla magnífic.
L’any 1962 torna a Barcelona des de Mèxic amb la seva dona i els seus fills. Per fer-ho han d’estar un mes en un vaixell viatjant. Les filles de Pere Calders pensaven que a Barcelona tot seria diferent. En Joan, el primer fill de Calders, va trobar-lo tal com se l’imaginava.

En arribar, Pere Calders troba un treball a l’editorial Montaner i Simon, ja que ell s’ho passava bé escrivint i per aquesta passió i per la raó  que la seva obra és molt diferent, Calders va deixar un llegat únic. 

dijous, 13 de febrer del 2014

Trajectòria personal de Pere Calders.

El 1912 neix a Barcelona Pere Calders en una família on, des de ben petit va tenir figures importants que van influir en la seva carrera, com per exemple la seva mare, qui el va introduir a la lectura. Un altre element important és la Masia de Can Mauri a Polinyà, on rep vocació cultural i un camí cap a les arts per part del seu pare.

Teresa Rusiñol i Roviralta, mare de Pere Calders, va ser qui va ensenyar-li a llegir a l'espai de Can Mauri, a la vora del foc, on es situava el seu interès per la lectura. No només la seva mare va ser molt influent en la seva vida, sinó que Vicenç Caldés i Arús, el seu pare, va compartir amb Pere Calders la seva afició per la fotografia.


dimarts, 11 de febrer del 2014

Benvinguts!

Benvinguts! Aquests és el blog de 3 alumnes de 1r de Batxillerat a l’escola Virolai. En aquest blog parlarem de Pere Calders i en particular del llibre Invasió subtil i altres contes.
El nostre objectiu és fer arribar aquest escriptor diferent i sorprenent a tot aquell interessat en la literatura catalana i engrescar més joves com nosaltres a llegir la seva obra que sens dubte no els deixarà gens indiferents.